8. rész - Google Analytics

A nyolcadik részben kicsit elhagyjuk a Blogger.com-ot, és elnavigálunk egy másik területre. A Google Analytics integrálását szeretném nektek bemutatni képekben! Az Analyics használata elengedhetetlen, ha nyomon szeretnénk követni a weboldalunk látogatottságát, a forgalom forrásait stb....

A böngészőbe felmászunk a http://google.com/analytics weboldalra, majd bejelentkezünk a gmail hozzáférésünkkel.
Beírjuk a felhasználónevet, majd a jelszót és megnyomjuk a bejelentkezés gombot!
A megjelenő oldalon rákattintunk a Jelentkezés gombra.
Itt beírjuk a blogunk illetve annak az oldalnak a címét, ahová elszeretnénk helyezni a követőkódot.
Ide beírhatjuk a nevünket, nagy jelentősége nincs, így ez fiktív is lehet.
Elfogadjuk az általános feltételeket, jelölőnégyzetbe pipa, majd rákattintunk az ÚJ FIÓK LÉTREHOZÁSA gombra.
Rögtön be is dobja az ablakot, ahol a követőkódunk van, ezt kijelöljük, majd jobbegérgomb - másolás (CTRL+C) kombóval vágólapra tesszük, aztán rákattintunk a MENTÉS és BEFEJEZÉS gombra.
Az itt megjelenő oldalon mutatja nekünk egy kis háromszög, hogy a követőkód még nem aktív.
Ezért felmegyünk a blogunk vezérlőpultjába, majd a Beállításokhoz navigálunk.
Itt a Tervezés fülre, azon belül pedig a HTML szerkesztése gombra kattintunk, ahol elénk tárul a HTML kód. Célszerű itt nyomni egy CTRL+F kombót, aztán a kereső részbe beírni a kifejezést, hiszen a követőkódot pontosan ez elé a kifejezés elé kell elhelyeznünk.
A /body kifejezés elé rakjuk a kurzort, majd nyomunk egy ENTERT- így az egész lejjebb csúszik egy sorral, majd az üres részhez beillesztjük a kódunkat, aztán lementjük a sablont.

Ezzel kész is vagyunk. Ilyen egyszerű :). Innentől az ANALYTICS oldalon tudjuk majd nyomon követni a weboldalon történt eseményeket.

Fontos megjegyezni, a kódot rögtön nem fogja látni az Analytics, de nem kell kétségbe esni, ehhez idő kell. Általában 2-3 óra alatt aktiválódik a kód, de legfeljebb 24 óra, és ha mindent így csináltatok, akkor biztosan működni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése